Welkom bij Echocentrum Creation
Mochten jullie de keuze hebben gemaakt om een 20-weken echo te laten doen, dan zijn jullie hiervoor van harte welkom bij Echocentrum Creation. Neem de informatie op de website rustig door, zo krijg je een beeld wie wij zijn en hoe het gaat als je komt voor een 20-weken echo.
Over ons
In november 2022 zijn wij gestart met het maken van 20-weken echo’s in onze verloskundigenpraktijk Creation, dit onder de naam Echocentrum Creation. Naast de verloskundige zorg, kunnen wij ons aanbod nu nog completer maken, door de 20-weken echo in de eigen praktijk aan te bieden. Lydia is sinds 2011 werkzaam als 20-weken echoscopiste en heeft in het land op verschillende plekken gewerkt en heeft zo in de afgelopen 11 jaar al veel ervaring opgedaan. Daarnaast zal Roos den Outer ook werkzaam zijn binnen het echocentrum. Jullie kunnen dus Lydia of Roos treffen. Daarnaast zijn wij ook een opleidingspraktijk voor echoscopisten. Omdat wij over 2 spreekkamers beschikken met geavanceerde echo apparatuur, zijn we een aantrekkelijke plek om mensen op te leiden en bij te scholen.
Wat is de 20-weken echo
De 20 wekenecho is een medisch onderzoek. Een andere naam ervoor is het tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek (TTSEO). Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de groei van het kind en de placenta en het vruchtwater. Chromosoomafwijkingen zijn in principe niet op te sporen met een 20 weken echo.
De 20 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 20 weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren, het is geen verplicht onderzoek.
Bij je verloskundige of gynaecoloog heb je een uitgebreid gesprek gehad over de 20 weken echo, het counselingsgesprek. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie vervolgonderzoek willen laten doen. Het bepalen van het geslacht is niet het doel van de 20 weken echo, mocht het geslacht te zien zijn, dan kan de echoscopiste dit met jullie delen.
Voor meer informatie aangaande de 20-weken echo verwijzen we je naar de volgende websites:
- Vragenlijst 20 weken echo via PNS: https://www.pns.nl/20-wekenecho/wel-of-geen-20wekenecho/vragenlijst
- Keuzetool 20 weken echo NPV: https://www.npvzorg.nl/producten/keuzehulp/keuzehulp-prenataal-onderzoek/
- Informatie op video: https://www.pns.nl/20-wekenecho/video-13-wekenecho-20-wekenecho
Medische echo’s
Naast de 20-weken echo’s zijn er meerdere echo’s die aangeboden worden, zoals de termijnecho of de 13-weken echo. Kijk hiervoor onze pagina over controles en onderzoeken. Echocentrum Creation biedt alleen de 20-weken echo aan.
Pretecho’s
Als verloskundigen en echoscopisten zijn wij ons ervan bewust hoe intens je van elke minuut en elke ontwikkeling van je kindje wilt genieten. De echo’s die Echocentrum Creation en Creation Verloskundigen aanbieden zijn medische onderzoeken. Bij pretechobureau BeWonder krijg je de kans om je kindje genietend te bewonderen. Samen met je partner, andere kinderen, ouders, vrienden of andere betrokkenen. Dit gebeurt in een rustige en ontspannen sfeer. De pretecho’s die worden gedaan zijn geen medische echo’s en daarom kunnen we ons puur richten op het bewonderen.
Cliëntenfolders over de 20-weken echo
Aanmelden
Wil je gebruik maken van een 20-weken echo, dan kan deze tijdens het 20 weken echospreekuur ingepland worden. Ben je zwanger en onder zorg in een andere verloskundigenpraktijk, dan kan je voor meer informatie contact opnemen per mail of via onderstaand contactformulier. De echo wordt bij voorkeur tussen de 19 en 20 weken van je zwangerschap uitgevoerd. De 20-weken echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Er zijn geen aanvullende kosten aan verbonden.
Veel voorkomende vragen (FAQ)
- Zijn er risico’s bij het maken van de 20 weken echo?
- Hoe gaat het onderzoek?
- Mogen er kinderen en/of andere familieleden mee?
- Krijg je foto’s/ beeldmateriaal mee?
- De uitslag van de 20 weken echo
- Wat voor een uitslag kun je krijgen?
- Wat als er vervolgonderzoek nodig is?
- Ik ben geen cliënt bij jullie, kan ik de 20-weken echo ook door jullie laten doen?
- Wat gebeurt er met mijn gegevens?
- Waar kan ik terecht bij een klacht?
Zijn er risico’s?
De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.
Hoe gaat het onderzoek?
De echoscopiste, met TTSEO bevoegdheid, mag de 20 weken echo uitvoeren. Je zal tijdens de 20 weken echo Lydia Daniëls of Roos den Outer zien.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De echoscopiste maakt een echo van jouw kind en neemt de tijd om het hele kind goed te bekijken. Bij een tweelingzwangerschap wordt er dubbel tijd uitgetrokken. Er zijn immers 2 kindjes waar naar gekeken gaat worden. Voor meer informatie over de organen die beoordeeld worden zie deze site www.pns.nl
We vragen je om met een licht gevulde blaas naar het onderzoek te komen voor betere beeldvorming. Bij het maken van de echo lig je op je rug met een blote buik. Zorg dat je kleding aandoet die comfortabel is en ervoor zorgt dat de echoscopiste goed bij je hele buik kan. Vervolgens krijg je wat gel op je buik. De echoscopiste beweegt dan de echokop over jouw buik en kan zo jouw kindje bekijken. Je kunt zelf meekijken op een scherm. Het maken van een echo doet geen pijn maar kan soms wel wat gevoelig zijn. Jouw kindje voelt er niets van en het is niet gevaarlijk voor jou of je kind.
Soms kan een echoscopiste niet alles goed zien, bijvoorbeeld als een vrouw wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kind in een onhandige positie ligt. De echoscopiste kan dan een vaginale echo voorstellen. Als je geen vaginale echo wilt, is deze niet verplicht.
Mogen er kinderen of andere familieleden mee?
De echoscopiste moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek en zelf wil je ook niet afgeleid worden. Neem daarom alleen je partner of begeleider mee en laat kinderen en/of andere familieleden thuis.
Krijg je foto’s/ beeldmateriaal mee?
Je krijgt bij ons een aantal foto’s op een USB stick mee. Ben je cliënt bij Creation en heb je al een USB stick, dan kunnen ze daarbij. Heb je er nog geen, dan krijg je die bij de 20 weken echo.
De uitslag van de 20 weken echo
De uitslag krijg je direct na het onderzoek. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopiste iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het echt een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kind betekent. Meestal krijg je dan vervolgonderzoek aangeboden. Het is niet mogelijk alle afwijkingen te zien met de 20 wekenecho. Dat betekent dat jouw kindje toch een afwijking kan hebben als de uitslag goed is.
Wat voor een uitslag kun je krijgen?
- Er is geen aanwijzing voor een afwijking
Dit is de uitslag bij 95 van de 100 zwangeren. Er is dan geen vervolgonderzoek nodig.
- De echoscopiste wil nog een keer een echo maken
Wanneer je kind er niet goed voor ligt, zijn niet alle structuren goed te beoordelen. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met je kind. Dit kan wel een reden zijn dat echoscopiste je even laat lopen of op een ander moment een nieuwe afspraak maakt.
- Er is iets afwijkends gezien. Vervolgonderzoek is nodig om zekerheid te krijgen
Deze uitslag krijgt je als de echoscopiste iets afwijkends ziet. Het is nodig om verder te onderzoeken wat je kind precies heeft. Je wordt dan doorverwezen naar het Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Je besluit zelf of je vervolgonderzoek wilt laten doen.
- Er is iets afwijkends gezien. Vervolgonderzoek is niet nodig
Deze uitslag krijg je als de echoscopist iets ziet wat niet ernstig is. En wat meestal vanzelf verdwijnt. We noemen dat een softmarker. Soms is er later in de zwangerschap nog een echo nodig, maar soms ook niet. Dit wordt tijdens het onderzoek ook besproken.
Wat als er vervolgonderzoek nodig is?
Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek bij de gynaecoloog in het Gelderse Vallei ziekenhuis, op de afdeling prenatale diagnostiek (PND). Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is met je kindje, maar de kans bestaat ook dat het onderzoek aangeeft dat je kind een aandoening heeft. Na een afwijkende uitslag krijg je snel een afspraak met een gespecialiseerde arts.
Ik ben geen cliënt bij jullie, kan ik de 20-weken echo ook door jullie laten doen?
Ja, ook als je geen cliënt bent bij ons bent, kun je bij ons terecht voor de 20-weken echo. Vraag je verloskundige om een verwijzing.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Wij hebben een wettelijke bewaarplicht van je dossier gedurende 20 jaar. Via deze link vind je meer informatie over hoe we omgaan met je gegevens en hoe we jouw privacy waarborgen.
Waar kan ik terecht bij een klacht?
Contactgegevens Echocentrum Creation
Nijverheidslaan 3, 3903 AL Veenendaal
KvK 30259609
Bereikbaarheid
Heb je een vraag over de 20-weken echo of andere medische echo’s? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Wil je liever naar een ander echocentrum? De 20-weken echo kan ook worden gemaakt in FARA, een regionaal verloskundig echocentrum. Dit is aan de Hoofdweg 8, 6744 WL Ederveen. Je kunt voor een afspraak bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 11.30 uur. Het telefoonnummer is 0318-655530. Je krijgt van ons dan een verwijsbrief mee of we versturen deze digitaal.
Algemene voorwaarden
Echocentrum Creation hanteert de algemene voorwaarden van Creation Verloskundigen. De echoscopisten zijn aangesloten bij het BEN-kwaliteitsregister.