Direct aanmelden!

Niet iedere zwangerschap resulteert in een levend kindje. In ongeveer 10% van de zwangerschappen, ontstaat een miskraam. De lichamelijke kenmerken van een miskraam zijn:

  • Helder rood bloedverlies
  • Buikpijn/menstruatiepijn in je onderbuik
  • Afnemen van zwangerschapsklachten
  • Of een combinatie van bovenstaande factoren

 

In de helft van de gevallen van bloedverlies binnen de eerste 3 maanden, is er sprake van een miskraam. Andere oorzaken van bloedverlies in het begin van de zwangerschap kunnen zijn: een innestelingsbloeding (ingroei in de baarmoederwand), een onschuldige bloeding van de baarmoedermond of vaginawand. Na het hebben van gemeenschap of bij harde ontlasting wordt de kans hierop groter. Verder is er soms sprake van poliepen of een ontsteking op de baarmoedermond, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of is bloedverlies niet te verklaren.

De oorzaken van een miskraam kunnen heel divers zijn:

  • Chromosoomafwijking, die bij de bevruchting (toevallig) is ontstaan.
  • Niet goed kunnen innestelen in de baarmoederwand van het placentaweefsel.
  • Schadelijke effecten door; langdurig overmatig alcohol en drugsgebruik, schadelijke straling of infectieziekte.
  • Anatomische afwijking van de baarmoeder.
  • Auto-immuunziekte.
  • Oudere zwangere, De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Voor vrouwen jonger dan 35 jaar is de kans op een miskraam bij een zwangerschap ongeveer 1 op 10. Na 35 jaar eindigt 1 op de 5 zwangerschappen in een miskraam.

Beloop van een miskraam

In het beloop van een miskraam ontstaan buikpijn en bloedverlies en dit neemt geleidelijk toe. Soms verlies je ook stolsels en weefsel. Het is afhankelijk van de zwangerschapsduur waarbij het embryo is gestopt met groeien, in hoeverre je herleidbare structuren van het embryo ziet. Wanneer we een echo maken zullen we benoemen wat voor weefselstructuur we kunnen zien en aan de hand daarvan wat je kunt verwachten. Wanneer de baarmoeder geheel leeg is, nemen de pijn en het bloedverlies weer af. Je kunt nog enkele dagen tot weken afnemend rood of bruin bloedverlies hebben. In de periode van helder rood bloedverlies raden we het gebruik van tampons af en is het ook beter geen gemeenschap te hebben. Soms is er een reden om je te verwijzen naar de gynaecoloog voor behandeling. Zoals het op gang laten komen van de miskraam, of wanneer je te veel bloed verliest. Dat is altijd maatwerk en stemmen we dus met jou af.

Het afwachten van een spontaan beloop kan altijd nadat een miskraam is geconstateerd. Wanneer je hiervoor kiest, zien we dat 83% van de miskramen binnen 2 weken op gang komt. Vanaf het moment dat de miskraam compleet is doorgemaakt, gaan de hormonen weer aan de slag voor een nieuwe eisprong. Wanneer er geen complicaties zijn geweest, is het lichamelijk gezien prima om snel weer zwanger te worden. Het verwerken van een miskraam kan veel gevoelens met zich meebrengen van onmacht, falen, schaamte, onzekerheid enzovoorts. Er zijn een aantal instanties waarbij je terecht kunt om geholpen te worden met het verwerken van een miskraam. Indien er een zwangerschapswens is, raden we aan om foliumzuur te (blijven) gebruiken.

Bij een volgende zwangerschap is het extra spannend of het deze keer wel goed gaat. We plannen de eerste echo het liefste in als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Meestal wordt deze zwangerschap nogmaals bevestigd dat het impact maakt, om een prille zwangerschap te verliezen. Daarom bespreken we ook jullie behoeftes aan eventueel extra controlemomenten. Ook hierin zoeken we naar wat fijn lijkt voor jullie.

Lees de cliëntenfolder miskraam

In onze folderbibliotheek vind je al onze digitale cliëntenfolders. Lees ze online of download de folder. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp of heb je nog vragen naar aanleiding van onze folders? Neem dan contact met ons op!

Boekenlijst en tips

24/7 bereikbaar

Ben je ongerust of heb je vragen, bel dan altijd direct naar 0318-553465. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op het nummer. Juist ongerustheid of twijfel is een reden om ons te bellen en soms ook reden voor een huisbezoek. Dat schept voor iedereen duidelijkheid en is dus niet voor niets! Als je ons belt bedenken we samen wat gewenst en nodig is. Lees eventueel ook onze uitgebreide belinstructies

Neem gerust telefonisch contact met ons op!
0318-553465 (Altijd bereikbaar!)
Liever contact per e-mail?
Stuur ons een e-mail of stuur ons een bericht via ons contactformulier