Direct aanmelden!

Welkom in onze bibliotheek

Hieronder vind je al onze digitale cliëntenfolders. Lees ze online of download de folder. Je vindt een overzicht van interessante boeken en literatuur. En we geven je een lijst van betrouwbare websites, gerangschikt naar onderwerp. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp of heb je nog vragen naar aanleiding van onze folders of informatie in deze bibliotheek? Neem dan contact met ons op!

Bekkenbodemoefeningen - na de bevalling
Cliëntenfolder
Misschien merk je ook wel dat je lichaam niet zo functioneert zoals je gewend was. Deze folder is specifiek gericht op het herstel van de bekkenbodem en het bekken. Deze hebben immers heel wat te verduren gehad.
Download
Waar moet je op letten bij flesvoeding?
cliëntenfolder
Al in de zwangerschap denk je na over welke voeding je je baby gaat geven. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kunstvoeding gaat geven. Op welke punten moet je letten bij het voeden met de fles?
Download
Welke echo's krijg je in je zwangerschap
cliëntenfolder
Deze folder legt je uit welke (medische) echo’s in de zwangerschap gemaakt worden en met welke reden. We leggen je uit waar we naar kijken, wat de kosten zijn en hoe we naar de uitslagen kijken.
Download
Wat moet je doen als je vliezen breken
cliëntenfolder
10% van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen ontstaan er binnen 24 uur spontaan weeën. Lees in deze folder wat je moet en wat je kunt verwachten als er geen spontane weeën komen.
Download
Het belang van huid-op-huid-contact
cliëntenfolder
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat veel knuffelen en huidcontact belangrijk zijn voor je baby. Mama’s en baby’s horen bij elkaar, direct na de geboorte, maar ook daarna!
Download
Wat als je een miskraam krijgt?
Cliëntenfolder
Deze folder heb je in handen gekregen omdat er sprake is van een miskraam of het vermoeden bestaat. Wat kunnen oorzaken zijn en wat kun je verwachten? Waar je terecht kunt met vragen of voor verdere onderzoeken?
Download
Wat als je last hebt van misselijkheid?
cliëntenfolder
Je hebt last van de meest bekende zwangerschaps- klacht: misselijkheid. Ongeveer 70% van alle zwangeren voelt zich ergens in de zwangerschap misselijk en braakt daarbij. Lees hoe je hiermee moet omgaan.
Download
Uitgerekend en nog niet bevallen?
cliëntenfolder
Je uitgerekende datum is bereikt en je bent nog niet bevallen. De helft van de zwangeren bevalt na 40 weken. Wat kun jij doen na die 40 weken, wat kunnen wij doen en wat kan de gyneacoloog doen? Je leest het in deze cliëntenfolder
Download
Strippen en het verdere beloop
cliëntenfolder
Deze folder is ontwikkeld om je te voorzien van informatie rondom ons beleid als je de uitgerekende datum passeert zonder dat je bevallen bent. Wat houdt het ‘strippen in’, hoe werkt het en hoe is het verdere beloop?
Download
Een te strakke of te korte tongriem?
cliëntenfolder
Baby’s met een te korte tongriem hebben problemen om met het aanhappen een goed vacuüm aan de borst te creëren. Hoe kunnen we een te strakke of te korte tong- riem of lipband behandelen? En welke nazorg is nodig?
Download
Last van een vaginale schimmelinfectie?
cliëntenfolder
Vaginale schimmelinfectie (Candida) is tijdens de zwangerschap onschuldig en geeft geen risico’s voor de ongeboren baby, maar het is wel vervelend. Je kunt er flink last van hebben. Wat kun je er aan doen?
Download
Zwanger met overgewicht?
Cliëntenfolder
In de zwangerschap beschouwen we een vrouw met een BMI boven 30 als een zwangere met overgewicht. Vanaf een BMI van 30 komen er extra controles en onder- zoeken aan te pas.
In deze folder lees je er meer over.
Download
Kun je ook bevallen in bad?
Cliëntenfolder
Veel vrouwen gebruiken een bad tijdens de ontsluitingsfase, maar het is ook mogelijk om de daadwerkelijke geboorte van het kindje in bad te laten plaatsvinden. Lees meer over de voor- en nadelen, het gebruik van een bad en andere tips.
Download
Je baby voelen bewegen?
Cliëntenfolder KNOV
Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken kun je je baby meestal voelen bewegen. In deze folder lees je over de normale bewegingen van je baby en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.
Download
Uitwendige versie en stuitligging
Cliëntenfolder KNOV
De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging. In deze folder meer uitleg hierover.
Download
Bescherm je baby tegen kinkhoest
Cliëntenfolder RIVM
Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik. In deze folder lees je er meer over.
Download
Zwangerschap en werk
Cliëntenfolder MinSZW
De tijd van zwangerschap en geboorte is een bijzondere periode in je leven. Er komt veel op je af en je moet van alles regelen, ook met je werkgever. In deze folder staan regels die gelden op het werk als je zwanger bent of als je net een kind hebt gekregen.
Download
13 en 20 wekenecho
RIVM - minVWS
Je bent zwanger. Je kunt laten onderzoeken of het kind in jouw buik een lichamelijke afwijking heeft. We noemen dit prenatale screening. Deze onderzoeken zijn de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. Daar gaat deze folder over.
Download
Jouw geluk kun je delen
Moeders voor moeders
Zwanger worden is fantastisch, maar helaas niet voor iedereen vanzelf-sprekend. Als je net zwanger bent kun je wensouders met vruchtbaarheidsproblemen eenvoudig helpen. Hoe? In deze folder lees je er meer over.
Download
Natuurlijke gezinsplanning
Sensiplan
Sensiplan is een wetenschappelijk onderbouwde methode om de vruchtbare en onvruchtbare dagen in de cyclus van een vrouw vast te stellen. De waarneming door de vrouw zelf vormt de basis van deze methode. In deze folder lees je er meer over.
Download

Boeken en literatuur

Websites

  • www.knov.nl Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen
  • www.nvog.nl Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie

Handige adressen

  • Vitras
Vitras locatie Veenendaal
Stationsplein 6 3901 ES Veenendaal
Thuiszorgwinkel
Frans Halslaan 26 3904 XJ Veenendaal
Centaal Uitleenmagazijn Vitras
Schutterij 11 3905 PJ Veenendaal
  • Online zwangerschapscursus Engelstalig

Annette Mijnheer verzorgt een cursus die bestaat uit 12 filmpjes variërend van 15 – 40 minuten. Zie haar website voor meer informatie.

  • Zwangerschapszwemmen

Iedere maandagavond in het Valleibad Tel: 0318-519010