Tijdens de zwangerschap is het goed om je voor te bereiden op de voeding die je gaat geven. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) bepleit het geven van borstvoeding, omdat dit de beste voeding voor je kindje is. Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. Het is een logisch vervolg op zwangerschap en geboorte. Er is lang gedacht dat het niet uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht. Dankzij uitgebreid onderzoek weten we nu dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding. Moedermelk bevat voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel.
Daarnaast heeft borstvoeding aantoonbare positieve effecten voor het kind tot zelfs op volwassen leeftijd. De positieve effecten van borstvoeding zijn het grootst als je baby minimaal zes maanden borstvoeding krijgt. Daarna kan borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen, doorgaan zolang jij en je kind dit prettig vinden. Ook voor de moeder biedt het geven van borstvoeding voordelen: de baarmoeder herstelt sneller na de bevalling. En op lange termijn heeft de moeder, die borstvoeding geeft, minder kans op borst- of eierstokkanker.
Naast de vele positieve effecten voor de gezondheid kent het geven van borstvoeding ook vele praktische voordelen. Moedermelk heeft altijd de juiste samenstelling en temperatuur, is altijd voorradig, is hygiënisch en bovendien goedkoop. Bij de keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding spreekt moeder natuur duidelijke taal. Maar liefst 98% van de vrouwen kan haar kind voeden met moedermelk en de baby heeft sterke reflexen meegekregen om aan de borst te drinken en de aanmaak van melk te stimuleren
Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Een investering die in het begin inspanning vergt, maar zeker de moeite waard is!
Je kunt om verschillende redenen ook kiezen om je baby flesvoeding te geven. Bekijk op de website van het voedingscentrum praktische informatie over hoe je flesvoeding klaar maakt, berekent en op de beste manier kunt aanbieden. Gelukkig beschikken we in ons land over een alternatief voor moedermelk, daar zijn wij als verloskundigen zeker dankbaar voor.
Weetjes over borstvoeding
- Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek.
- Er is 5 maal minder kans op opname in het ziekenhuis het eerste levensjaar.
- Borstvoeding heeft een gunstig effect op de kaken en spraak van je baby.
- Er is intens contact tussen kind en moeder wat belangrijk is voor de gevoelsontwikkeling.
- Borstvoeding is altijd bij de hand en zit in een aantrekkelijke verpakking.
- Moedermelk smaakt lekkerder dan kunstvoeding, en de smaak is afhankelijk van wat moeder zelf eet.
- Borstvoeding zorgt voor een betere kwaliteit van slaap bij moeder door de hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding.
- Jouw eigen melk is precies afgestemd op de behoefte van jouw baby. De samenstelling veranderd voortdurend naar de behoefte van je kind.
- De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind in ieder geval tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven en het liefst daarna tot twee jarige leeftijd.
- Omdat moeders en baby’s vaak ontzettend genieten van borstvoeding geven en nemen zit er geen leeftijd aan verbonden wanneer je ermee zou stoppen.
Tongriem
Een (te) korte tongriem bij een pasgeboren baby komt regelmatig voor. Het tongriempje is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Het kan de oorzaak zijn van borstvoedingsproblemen en/of moeilijk drinken aan de fles wanneer het tongriempje zo kort is of vastzit aan het puntje van de tong dat tongbewegingen beperkt of niet meer mogelijk zijn. Dit geldt ook voor de bovenlip: er is sprake van een te kort lipbandje, wanneer de bovenlip beperkt is in zijn beweging.
Het probleem is vaak eenvoudig te verhelpen door middel van het doorknippen van de tong- of lipriem. Bij voorkeur wordt dit (in geval van borstvoedingsproblemen) zo snel mogelijk na de geboorte gedaan. Het losmaken van de tongriem wordt frenotomie genoemd. Een aantal verloskundigen binnen de praktijk voeren deze behandeling uit. Met het klieven van de korte tongriem kunnen tevens voor de langere termijn diverse problemen worden voorkomen, die niet specifiek met borstvoeding te maken hebben. Te denken valt aan ademhalingsstoornissen, problematische mond motoriek, ongunstige gehemelte vorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.
Deze behandeling gebeurt gewoon bij jullie thuis, duurt ongeveer 10-15 seconden en er is geen verdoving voor nodig. In het gebied van de tongriem lopen bij jonge baby’s bijna geen zenuwen zodat het knippen nauwelijks gevoeld zal worden. Met massage-oefeningen na de ingreep zien we in 80% van de gevallen een verbetering!
Lactatiekundige praktijk Breast Best
Voor de meeste moeders en hun baby’s verloopt de borstvoedingsperiode zonder al te veel problemen. Soms kan het echter zo zijn dat er extra steun en professionele begeleiding nodig is. Een van de verloskundigen binnen onze praktijk, Corianne van Meerten, is naast verloskundige ook gespecialiseerd als lactatiekundige IBCLC. Lactatiekundige praktijk Breast Best is een onderdeel van onze praktijk om zo de meest optimale zorg op het gebied van borstvoeding te kunnen bieden.