Direct aanmelden!

 

1 januari 2024, even wennen aan dit nieuwe jaartal!

Rondom oud en nieuw zijn we gewend terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te zien naar het komende.

Er zijn in 2023 maar liefst 430 baby’s geboren in onze praktijk. 227 jongens en 203 meisjes. De meest populaire naam voor meisjes was Elin, die 7 keer gegeven werd. Ook de naam Mirthe was populair en onder de jongens namen zagen we de naam Jesse en Job het meest. 14 kinderen werden op de uitgerekende datum geboren, en 103 baby’s zaten zo lekker dat ze na 41 weken geboren werden. 23 baby’s kwamen eerder dan 37 weken, waaronder een heel schattig meisje van onze collega Hilde. Zo zie je, dat ook bij een verloskundige het verhaal echt spannend kan zijn… Ook onze ‘collega achter de schermen’ Lieneke beviel dit jaar van een prachtig meisje. Er kwamen 5 tweelingen ter wereld, extra spannend, extra hard werken, maar ook zeker extra vreugde.

En ook werden er dit jaar kindjes geboren waar direct zorgen over waren. Dagenlange opnames, ziekte, pijn en moeite. Er werd een fantastisch mooie jongen geboren met syndroom van Down, compleet onverwachts. In de ontslagbrief van de kinderarts naar ons stond geschreven. ‘ De diagnose Down syndroom kwam als een grote schok, maar de ouders geven aan, ondanks dat, op een grote roze wolk te zitten.’

Sommige kindjes overleden en waren zeer gewenst, ze laten diepe leegte achter. Die verhalen maken blijvend indruk en kenmerken voor ons ook absoluut het afgelopen jaar. Nog zo’n getal om even goed bij stil te staan. Ruim 100 x zaten we voor een echobeeld, waar het hartje niet meer klopte en we het nieuws moesten brengen dat er geen kindje zou gaan komen. Ook dat geeft verdriet, waar afscheid genomen moet worden van een hoop op het verwelkomen van nieuw leven.

Al met al heeft het afgelopen jaar gezorgd voor een heleboel verwondering. Verwondering over mooie dingen, over nieuw leven en over bijzondere ervaringen. En al met al heeft het afgelopen jaar ook redenen gegeven voor zorgen, is er verlies geweest en zijn er tranen gevloeid. Wat ons betreft gaat het er uiteindelijk niet om hoeveel fijne en mooie dingen er zijn gebeurd, ook niet om hoeveel heftige verhalen we nu kunnen vertellen, maar het gaat erom of we aan het einde van het jaar tegen elkaar kunnen zeggen: We hebben aan beide, de fijne en de verdrietige situaties, een wezenlijk bijdrage kunnen leveren, vanuit een professionele houding, maar ook met veel warmte, vriendelijkheid en bovenal: (vrouwen) liefde!