Direct aanmelden!

Eerste controle

De eerste controle vindt bij voorkeur plaats voordat je 10 weken zwanger bent. Het is voor jullie zelf vaak prettig als je bij het eerste bezoek samen kunt komen. De intake duurt ongeveer 1 uur en bestaat uit meerdere onderdelen: Een vragendeel, wat onderzoeken en een informatief deel. We maken een dossier aan, waarin we al die gegevens noteren. Je krijgt wat algemene informatie en we vertellen over onze werkwijze. Jullie krijgen ook de gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens het vragendeel komen verschillende persoonlijke items aan de orde, die we hieronder kort toelichten.

De volgende zaken zullen aan de orde komen tijdens deze controle:

  • algemene gegevens: zoals naam, geboortedatum en gegevens van de ziektekostenverzekering.
  • medische gegevens: medicijngebruik, ziektegeschiedenis en lichamelijke en psychische gezondheid van jullie beiden.
  • verloskundige voorgeschiedenis: een eerder doorlopen zwangerschap, bevalling of miskraam. Heb je hier gegevens van op papier, dan is het voor ons erg fijn als je deze meeneemt.
  • menstruele cyclus: eerste dag van de laatste menstruatie, regelmaat van de cyclus en datum van de zwangerschapstest(en). Aan de hand van deze informatie berekenen we een voorlopige uitgerekende datum en bepalen we wanneer je het beste voor een termijnecho kan worden ingepland. Wanneer je je aanmeldt, is het gebruikelijk dat we je bellen voor het maken van een afspraak voor de intake en de termijnecho. Tijdens dit gesprek kunnen we met jullie bespreken of er noodzaak is voor het maken van een echo voor de 10 weken zwangerschap. Bijvoorbeeld als er sprake is bloedverlies of een miskraam in de voorgeschiedenis.
  • aanwezigheid van ziekten in de familie: hoge bloeddruk, suikerziekte, stofwisselingsziekten of aangeboren afwijkingen.
  • we zullen met jullie ook de mogelijkheid tot prenatale screening bespreken.
  • ook zullen we tijdens deze controle je bloeddruk meten en je lengte en gewicht meten.

 

Je krijgt van ons een informatiepakket mee. Verder maken we een afspraak voor een termijnecho en geven we een labformulier mee om bloed te laten prikken.

Overige controles

Tijdens je zwangerschap kom je tussen de 10 en 12 keer bij ons op het spreekuur. De controles duren 15 minuten, maar soms 30 minuten. Het aantal weken wat tussen de controles zit wisselt. We bespreken met je wat medisch gezien kan of noodzakelijk is en wat jullie eigen wensen zijn. Aan het einde van de zwangerschap (vanaf 36 weken) kom je elke week op controle. Mocht je ergens ongerust over zijn en voorlopig nog niet op controle komen, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.

Tijdens iedere controle meten we je bloeddruk. We bepalen de groei van je baarmoeder en de ligging van je kind (vanaf 28 weken). Daarnaast luisteren we ook naar de hartslag van je kind. Natuurlijk is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg bij klachten.

Verder komen de volgende zaken aan bod:

Onderzoeken

In de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken waar je mogelijk mee te maken krijgt. Hieronder geven we uitleg over deze onderzoeken en de mogelijke uitslagen. We willen er met nadruk op wijzen dat ieder onderzoek consequenties heeft. Deze bespreken we altijd met jullie.

Tip: kijk voor uitgebreide informatie op: www.zwangernu.nlwww.nvog.nl en www.zorgwijzer.nl

Echo’s

Tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap wordt er een termijnecho gemaakt. Met deze echo kan heel nauwkeurig bepaald worden hoever je zwangerschap gevorderd is, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het gaat om een éénling of mogelijk een tweeling zwangerschap.

De termijnecho wordt door Tineke, Rosanne , Hilde of Lydia gemaakt. Bij je eerste bezoek, de intake, maken we hiervoor een afspraak. Op basis van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld en krijg je een zwangerschapsverklaring mee. Hiermee kun je bij je werkgever zwangerschapsverlof aanvragen.

Als er bijzonderheden te zien zijn bij de termijnecho, zullen we je meestal doorsturen naar een gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Soms zullen we een verwijzing doen naar FARA, een verloskundig regionaal echocentrum, Ericalaan 6 te Ede, telefoonnummer 0318-655530.

De 20 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 20 weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie een vervolgonderzoek willen laten doen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat je de 20 weken echo wel of niet laat maken. Om jullie te helpen de afwegingen te maken kunnen jullie hierover in gesprek gaan met ons. Ook bestaan er keuzehulp-instrumenten, zoals de NPV- keuzehulp.

De 20 weken echo wordt gemaakt in FARA, een regionaal verloskundig echocentrum. Dit is aan de Ericalaan 6 in Ede. Je kunt voor een afspraak bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 11.30 uur. Het telefoonnummer is 0318-655530. Je krijgt van ons een verwijsbrief mee.

Lees de cliëntenfolder echoscopie

In onze folderbibliotheek vind je al onze digitale cliëntenfolders. Lees ze online of download de folder. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp of heb je nog vragen naar aanleiding van onze folders? Neem dan contact met ons op!