Direct aanmelden!

Eerste controle

De eerste controle vindt bij voorkeur plaats tussen de 7-9 weken zwangerschap. We maken een echo, tenzij je dit liever niet hebt. De eerste afspraak duurt een half uur en hierin bespreken we praktische zaken, leefstijl voor een stukje en krijg je informatie over wat je kunt verwachten van ons in de begeleiding van de zwangerschap. Je krijgt ook een informatiepakket mee.

De intake duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit meerdere onderdelen: Een vragendeel, wat onderzoeken en een informatief deel. We maken een dossier aan, waarin we al die gegevens noteren. Tijdens het vragendeel komen verschillende persoonlijke items aan de orde, die we hieronder kort toelichten.

De volgende zaken zullen aan de orde komen tijdens de eerste controles:

  • algemene gegevens: zoals naam, geboortedatum en gegevens van de ziektekostenverzekering.
  • medische gegevens: medicijngebruik, ziektegeschiedenis en lichamelijke en psychische gezondheid van jullie beiden.
  • verloskundige voorgeschiedenis: een eerder doorlopen zwangerschap, bevalling of miskraam. Heb je hier gegevens van op papier, dan is het voor ons erg fijn als je deze meeneemt.
  • menstruele cyclus: eerste dag van de laatste menstruatie, regelmaat van de cyclus en datum van de zwangerschapstest(en). Aan de hand van deze informatie berekenen we een voorlopige uitgerekende datum en bepalen we wanneer je het beste voor de termijnecho een afspraak kunt maken.
  • aanwezigheid van ziekten in de familie: hoge bloeddruk, suikerziekte, stofwisselingsziekten of aangeboren afwijkingen.
  • we zullen met jullie ook de mogelijkheid tot prenatale screening bespreken.
  • ook zullen we tijdens deze controle je bloeddruk meten en je lengte en gewicht meten.

 

Je krijgt van ons een informatiepakket mee. Verder maken we een afspraak voor een termijnecho en maken we een digitale verwijzing aan om bloed te laten prikken.

Overige controles

Tijdens je zwangerschap kom je tussen de 10 en 12 keer bij ons op het spreekuur. De controles duren 15 minuten, maar soms 30 minuten. Het aantal weken wat tussen de controles zit wisselt. In het begin meestal 3-4 weken, richting het einde elke 1 a 2 weken. Mocht je ergens ongerust over zijn en voorlopig nog niet op controle komen, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of een mail sturen.

Tijdens iedere controle meten we je bloeddruk. We bepalen de groei van je baarmoeder en de ligging van je kind (vanaf 28 weken). Daarnaast luisteren we ook naar de hartslag van je kind. Natuurlijk is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg bij klachten.

Verder komen de volgende zaken aan bod:

Onderzoeken

In de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken waar je mee te maken krijgt. Hieronder geven we uitleg over deze onderzoeken en de mogelijke uitslagen. We willen er met nadruk op wijzen dat ieder onderzoek consequenties heeft. Deze bespreken we altijd met jullie.

Tip: kijk voor uitgebreide informatie op: www.zwangernu.nlwww.deverloskundige.nl en www.zorgwijzer.nl

Welke echo’s krijg je aangeboden?

Tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap wordt er een termijnecho gemaakt. Met deze echo kan heel nauwkeurig bepaald worden hoever je zwangerschap gevorderd is, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het gaat om een éénling of mogelijk een tweeling zwangerschap. Op basis van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld en krijg je een zwangerschapsverklaring mee. Hiermee kun je bij je werkgever zwangerschapsverlof aanvragen.

Als er bijzonderheden te zien zijn bij de termijnecho, zullen we je meestal doorsturen naar een gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede.

De 13 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 13-weken echo is mogelijk sinds september 2021 en is in het kader van een onderzoek nu in het aanbod van prenatale screening opgenomen. Het doel van dit onderzoek is mensen de kans te geven een zwangerschap eerder af te breken, bij het ontdekken van een aangeboren afwijking. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie een vervolgonderzoek willen laten doen. Om jullie te helpen de afweging te maken kunnen jullie hierover in gesprek gaan met ons. Ook bestaan er keuzehulp-instrumenten, zoals de NPV- keuzehulp. Op deze website van RIVM vind je ook meer informatie over de 13-weken echo.

De 13 weken echo wordt gemaakt in FARA, een regionaal verloskundig echocentrum. Dit is aan de Hoofdweg 8 in Ederveen. Je kunt voor een afspraak bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 11.30 uur. Het telefoonnummer is 0318-655530. Je krijgt van ons een verwijsbrief mee.

De 20 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 20 weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie een vervolgonderzoek willen laten doen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat je de 20 weken echo wel of niet laat maken. Om jullie te helpen de afwegingen te maken kunnen jullie hierover in gesprek gaan met ons. Ook bestaan er keuzehulp-instrumenten, zoals de NPV- keuzehulp of de keuzehulp via de site over prenatale screening.

De 20-weken echo wordt gemaakt in ons eigen echocentrum Creation. De afspraken worden tijdens het spreekuur ingepland. Via deze link vind je de officiële folder over de 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze ontvang je ook van ons bij je eerste echo in de zwangerschap.

Lees de cliëntenfolder echoscopie

In onze folderbibliotheek vind je al onze digitale cliëntenfolders. Lees ze online of download de folder. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp of heb je nog vragen naar aanleiding van onze folders? Neem dan contact met ons op!

Echocentrum Creation

In november 2022 zijn wij gestart met het maken van 20-weken echo’s in onze verloskundigenpraktijk Creation, onder de naam Echocentrum Creation. Naast de verloskundige zorg, kunnen wij ons aanbod nu nog completer maken, door de 20-weken echo in de eigen praktijk aan te bieden. Lydia is sinds 2011 werkzaam als 20-weken echoscopiste en heeft in het land op verschillende plekken gewerkt en heeft zo in de afgelopen 11 jaar al veel ervaring opgedaan. Daarnaast zal Roos den Outer ook werkzaam zijn binnen het echocentrum. Jullie kunnen dus Lydia of Roos treffen.