Direct aanmelden!

Roken

Roken brengt risico’s met zich mee en veroorzaakt in de zwangerschap complicaties. Ook het verblijf in een rokerige ruimte kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten namelijk schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding en het samentrekken van bloedvaten. Dit heeft gevolgen voor de werking van de placenta (moederkoek) en zorgt voor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Deze verminderde doorbloeding geeft een verhoogd risico op een miskraam, overlijden van het kind door het vroegtijdig loslaten van de placenta en groeiachterstand bij het kind. Na de geboorte is er voor kinderen een hogere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en astma. Advies aan beide ouders is daarom: stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Stoppen is voor veel mensen moeilijk. Toch is stoppen beter dan minderen: zo voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoonten. Als je wilt stoppen, willen wij je daar graag bij helpen. Schaam je niet om het te bespreken, als je vragen hebt of wanneer je stoppen moeilijk vindt. Ook de huisarts kan je helpen om een plan te maken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden programma’s, waarbij je geholpen wordt om te stoppen met roken.

Tip: Voor meer informatie en begeleiding bij het stoppen met roken, kijk op: www.rokeninfo.nl en www.rookvrijallebei.nl (trimbos)

Alcohol

Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt afgeraden alcoholhoudende dranken te drinken. Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen en verhoogt de kans op een miskraam. Ook heeft het drinken van alcohol risico’s voor je kind doordat het door de placenta naar het kind gaat. De lever is nog onrijp, en kan de schadelijke stoffen niet afbreken. Hierdoor kunnen gevolgen als vroeggeboorte en beschadigingen van de hersenen optreden.

Tip: Voor meer informatie: www.fasstichting.nl

Drugs

Gebruik van harddrugs (amfetaminen, ecstasy, heroïne en cocaïne) in de zwangerschap ontraden we zeer sterk. Ook softdrugs worden in de zwangerschap ontraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden. Bij het gebruik van drugs komt vaak vroeggeboorte voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd. Door zuurstoftekort kan groeiachterstand ontstaan. Daarnaast geven alle drugs ontwenningsverschijnselen bij je kind.

Tip: Kijk voor meer informatie op www.jellinek.nl