Direct aanmelden!

Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, komt de bevalling meer en meer in zicht. Door het maken van een geboorteplan word je gedwongen je wensen en je verwachtingen te gaan overdenken en daarover iets op te schrijven. Het is dus een middel, maar ook een doel om hieraan te werken en je zo voor te bereiden.

Soms zeggen mensen; Ik laat het gewoon op me afkomen… Ik hoef me niet voor te bereiden. De vraag die zich dan aandient is: Hoe komt het dat je zo denkt? Een bevalling is een groot life-event en, hoe het ook loopt, je hebt daar invloed op. Meestal is er sprake van een vorm van angst. Daarover willen we dan graag in gesprek met jou. Wij vinden het belangrijk dat je nadenkt over je verwachtingen en je wensen. Het is moeilijk om zelf te bepalen in hoeverre je iets te wensen hebt en waar de grens ligt tussen het 'zelf bepalen' en het 'noodzakelijk medisch'. Daarom adviseren we jullie om door middel van het opschrijven en bespreken van jullie wensen rondom de bevalling, tot een eigen beeld van de bevalling te komen. Hiermee creëer je een houvast voor jullie bevallingservaring. Of je bevalling nu snel verloopt, of juist traag, makkelijk of met hulp aan alle kanten, jullie plan is het uitgangspunt! Het bevallingsplan wordt daarmee ook toepasbaar en scenario overstijgend.

Wanneer je al een bevalling hebt doorgemaakt, is het juist ook nuttig je wensen op te schrijven. Je weet goed wat je de volgende keer anders wil, of juist hetzelfde. Daarom is het ons advies om in een volgende zwangerschap ook een plan te maken.

1 op de 5 vrouwen kijkt negatief terug op de bevalling. Dat cijfer hopen we door deze aanpak te verkleinen. We weten dat de volgende factoren een rol spelen in tevredenheid na afloop:

 • De juiste verwachtingen
 • Steun ervaren
 • Geboorteplan schrijven
 • Goede communicatie (deels afhankelijk van zorgverlener)
 • Veiligheid (taak zorgverlener)
 • Informed consent, ook wel geïnformeerde toestemming (taak zorgverlener) 

Achteraf horen we soms terug: Mijn plan is geen werkelijkheid geworden. Het is goed om je te realiseren dat door spoedsituaties, onvoorziene situaties, medische moeilijkheden, praktische of psychische belemmeringen de werkelijkheid soms anders is, dan je verwachting. Het is en blijft daarom ontzettend spannend en een bevalling blijft daarom ook een kwestie van loslaten, overgeven en flexibiliteit. En, er staan zoveel onderwerpen in het geboorteplan, als het een niet kan, kan het ander nog wel. Het gebeurt nooit dat het hele plan niet uitgevoerd wordt.

Bij deze volgt als laatste een overzichtje van de zaken die voor ons normaal zijn rondom de geboorte van je baby;

 • Foto's maken van de baby na de geboorte
 • Motiveren voor verschillende houdingen en de verticale houdingen ook gebruiken.
 • Aanbieden of papa de navelstreng wil doorknippen.
 • Wachten tot de navelstreng is uitgeklopt met het doorknippen van de navelstreng.
 • De baby het 1e uur bij jou op je (liefst blote) buik laten. Of bij papa op zijn (blote) buik.
 • Helpen bij het aanleggen.
 • Helpen bij het douchen.
 • Een moment waarbij we jullie met z'n drietjes laten als medisch alles afgerond is

Wij vinden het fijn om je geboorteplan rond 36 weken in je dossier op te nemen. We bespreken het tussen 30-36 weken. Neem het mee op papier of mail het naar ons, dan praten we erover tijdens je controle. Het is handig als je een exemplaar bewaart bij de uitdraai van je gegevens die we je meegeven voordat je gaat bevallen. Wanneer je werkelijk gaat bevallen, kunnen we het nogmaals doorlezen. Ook is het een middel om in geval van overdracht naar de gynaecoloog, wensen duidelijk over te dragen.

Download geboorteplan

Vind je het handig om een voorbeeldplan te hebben? Vul dan onderstaand formulier in en je kunt direct onze opzet voor een geboorteplan downloaden.

  Velden met een * zijn verplicht.