Een goede en gevarieerde voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Dit omdat de concentraties vitaminen, mineralen en sporenelementen van invloed zijn op de ontwikkeling van een kind en omdat je kind afhankelijk is van wat jij zelf eet. Zo heb je bij een tekort aan foliumzuur, vitamine B6 en B12, ijzer, kalk en zink een iets hogere kans op afwijkingen bij het kind. Vrouwen die foliumzuur gebruiken rond de bevruchting hebben minder kans op een kind met een open rug of een gespleten gehemelte. Het gebruik van foliumzuur is geen verzekering van een gezond kind; ook andere omstandigheden en erfelijke factoren kunnen van invloed zijn.
Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine. Deze stof komt van nature voor in verse groenten, in fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelprodukten en noten. Je kunt je voeding aanvullen met foliumzuur-tabletten (een maal daags 1 tablet van 0,4 of 0,5 mg foliumzuur). Aanbevolen wordt om deze tabletten te gebruiken van 4 weken voor tot 10 weken na de bevruchting. Langer gebruik van foliumzuur geeft geen schadelijke bijwerkingen. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek.
Vitaminen
Het is tijdens de zwangerschap niet noodzakelijk om extra vitaminen en/of mineralen te slikken als je gevarieerd eet. Wanneer je toch de behoefte hebt om vitaminen te slikken, gebruik dan alleen vitaminen die speciaal voor zwangeren zijn. Bijvoorbeeld Gravitamon, Dagravit of Femnatal. Niet alle vitamines zijn veilig; teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als je een multivitaminen preparaat speciaal voor zwangeren gebruikt, is het niet nodig dat je ook nog tabletten met alleen foliumzuur gebruikt.
Bij het eerste bloedonderzoek bekijken we of je voldoende vitamine D hebt. Aan de hand van de uitslag krijg je van ons een advies of je vitamine D moet slikken of niet en welke hoeveelheid je dan moet gebruiken.