Direct aanmelden!

Iets meer dan 400 baby’s werden er geboren in 2022. Aan de ene baby hadden we meer werk dan de andere. De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby’s kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.

Er zijn 210 jongens en 190 meisjes geboren, waarvan 205 bevallingen verliepen onder onze leiding en 195 in het ziekenhuis. De meest populaire namen waren Boaz (de afgelopen week werd de 6e Boaz geboren), Levi, Sem, Juda en Jesse. Meisjes krijgen dus vaker een originele naam 😉

Naast de kindjes die het leven binnen gekomen zijn, zijn er ook kindjes waarvan afscheid genomen moest worden. Wekelijks voeren we een paar gesprekken, waarin we slecht nieuws brengen, of gesprekken waarin we onze zorgen uiten. Er zijn kinderen gestorven, nog in de baarmoeder of nadat ze geboren waren en ook bij verdrietige mijlpalen werd stil gestaan. Meeleven in verdriet gaat verder dan alleen de boodschap brengen dat er geen leven meer is. Meeleven betekent ook luisteren naar het verhaal en ook dat kost tijd en aandacht. Wij zien het als een essentieel onderdeel van ons werk. Het houdt ons bezig, we delen onderling wat dit met ons doet en hoe dit ons vormt. Want dat doet het. Het raakt ons. En we krijgen er vragen door, we begrijpen het vaak niet en daar praten we dan over met elkaar. Soms delen we onze eigen verliezen en is er een huilbui, dit hoort ook bij het leven en dit hoort bij ons als Creation vrouwenteam.

We hebben al met al veel werk gehad aan de komst van zovele kinderen en de begeleiding van ouders en gezinnen daarin. Maar we hebben afgelopen jaar ook veel tijd en energie gestoken in wat we zelf genoemd hebben; Het bedrijfsplan voor Creation 2.0. We hebben in totaal wel 14 dagen vergadertijd genomen voor het bespreken van onze ideeën, het plannen en uitvoeren daarvan en het professionaliseren van ons gegroeide bedrijf. Die investeringen zijn ook zichtbaar aan de financiën die dat heeft gekost, maar dat is echt de investering waard! Denk bijvoorbeeld aan het compleet herzien van ons maatschapscontract. Aanleiding hiervoor was ook het toetreden van 2 nieuwe maten (Lianne en Annelies). Ook zijn we gaan stoeien met de financiële formules en daar hebben we veranderingen in doorgevoerd. We hebben een SEO-centrum opgericht, we bieden in onze praktijk bijscholingen voor collega’s op het terrein van echoscopie. Tineke mocht inmiddels al tientallen coachgesprekken voeren, waarin moederschap nieuwe betekenissen mag krijgen. Het moedercafe in Veenendaal Oost is gestart en door deze ochtenden krijgen wij vleugels! We genieten erg van een fysieke ontmoetingsplek om platform te geven aan moeders die herkenning en gezelligheid zoeken. We hebben onderzocht hoe we in onze regio samenwerking kunnen intensiveren met gynaecologie in het Gelderse vallei, op onze eigen wijze. (Deze kun je dubbel opvatten…) We zijn in zee gegaan met een arbo-arts, voor preventief advies en ook begeleiding in het maken van een protocol voor bij ziekte of verlies in onze prive situaties. Er zijn sport abonnementjes afgesloten voor ons allemaal; in de pauze of na het spreekuur hup in de sportoutfit naar de begane grond voor een uurtje in de gym. We hebben meegedaan aan een onderzoek naar voeding in samenwerking met de universiteit in Wageningen en zijn zo zelf ook weer gemotiveerd gezond te eten. Er zijn studenten geweest die we een stapje dichter naar het werkveld hebben kunnen begeleiden.

Dit zijn zaken achter de schermen, waar we ook onze verlofweken mee hebben kunnen vullen. Maar er gebeuren ook zaken achter de schermen door 3 andere belangrijke personen: Mieke, onze lieve assistente, die 2 dagen in de week onmisbaar is. Zonder haar geen bloeduitslagen, informatiepakketjes, bloeiende planten, lekkere kopjes thee en koffie, schone vaat en noem maar op. Martin onze manus-van-alles, die we te allen tijde kunnen bellen en dan ook altijd opneemt. In de crisis (lees; als er waterlekkage is en het water stroomt als een waterval door het gebouw), maar ook voor de prachtige posters en andere PR. Hij komt klussen, maakt overzicht, regelt van alles en bouwt de mooiste systemen om zorgvuldig en efficiënt te kunnen werken. En dan is er nog Lieneke, die onze vergaderingen efficiënt maakt, ons aanscherpt door vragen en opmerkingen, ons bevestigt en ondersteunt.

Het is nu verleidelijk om een kosten en batenoverzicht te maken. Is het werk wat we doen, de opbrengst waard? Maar als we dan tot de kern van de (bedrijfs)zaak komen, blijft er 1 ding over: Elke baby is het waard om onder de beste omstandigheden ter wereld te komen. En elke baby heet een wonder! Om daar onderdeel van te mogen zijn, dat drijft ons, dat bindt ons samen en daar gaan we in 2023 ook weer voor aan het werk met liefde, compassie, geduld, energie, betrokkenheid, lef en alles wat daarvoor nodig is!

Proost op 2022 en welkom 2023!