Direct aanmelden!

Kerst 2022 – het verhaal is ‘overbekend’. Jezus die geboren wordt in een stal, in Bethlehem. Maar, ook al is het verhaal overbekend, toch vallen mij elk jaar weer nieuwe dingen op. Dit jaar: de moeders…

Misschien ken je het verhaal, misschien ook niet. Dan zou je het eens op kunnen zoeken in de Bijbel, in Lukas 1. Daar lezen we het verhaal van Maria. Als ze net van de engel heeft gehoord dat ze zwanger is, gaat ze op reis. Naar haar nicht Elisabeth, die volgens de engel ook zwanger is, nu 6 maanden. Deze nicht is al oud en had geen kinderen. En nu, op leeftijd, toch zwanger!

 

 

Misschien is Maria ook wel op reis gegaan om even weg te zijn van de roddels in Nazareth. Hoe kan een maagd nu zwanger zijn…? Hoe dan ook, ze ontmoet Elisabeth. En deze vrouwen ontmoeten elkaar als moeders! En in die ontmoeting valt de blijdschap op waarmee ze elkaar omhelzen en met elkaar spreken… Maria blijft ongeveer 3 maanden bij Elisabeth, dus waarschijnlijk tot na de geboorte en het naamfeest van Johannes, de zoon van Elisabeth. En dan gaat ze weer terug naar Nazareth, om na enige tijd met Jozef op reis te gaan naar Bethlehem.

Maria en Elisabeth waren lotgenoten. Allebei zwanger in een uitzonderlijke, maar heel verschillende situatie. En ze ontmoetten elkaar, hielpen elkaar en waren elkaar zo tot steun.

En dat viel mij dit jaar dus op: dat de behoefte van moeders om elkaar te ontmoeten al van alle eeuwen is. Moeder worden is een heel ingrijpende gebeurtenis. Soms voorafgegaan door veel verdriet, door onvruchtbaarheid. Soms op een manier waar de omgeving niets van begrijpt of afkeurend op reageert. Vaak ook met veel blijdschap, gepaard met tranen en zorgen. Zorgen door het nieuwe gevoel van verantwoordelijkheid. Van liefde voor zoiets kleins en kwetsbaar, dat zo kostbaar is. Ook als het nog ongeboren is. In al die situaties hebben vrouwen elkaar nodig als moeders…

Om ervaringen te delen, om een luisterend oor, om praktische hulp te bieden; kortom, om er te zijn…

Dat luisterende oor willen wij graag voor je zijn. En we willen je graag helpen mee te denken wat je nodig hebt. Zodat je, ook in je eigen netwerk, mensen op kunt zoeken die er voor je zijn. Ook voor dat stukje praktische hulp, je was of je eten. Het luisterende oor vind je ook tijdens ons Mamacafé bijvoorbeeld of tijdens onze informatieavonden. Omdat moeders er voor moeders zijn!

En vaders dan…? Die zijn uiteraard ook belangrijk, maar vielen nu net even niet op…

Goede Kerstdagen & een voorspoedig Nieuwjaar!