Direct aanmelden!

Na 7 jaar als verloskundige aan het bed te hebben gestaan en vele bevallingen te hebben begeleid was ik nu, na 4 jaar wachten, aan de beurt om moeder te worden. Een schok, omdat ik de hoop op het krijgen van een kind bijna verloren was en ik mezelf eigenlijk al had aangepraat dat het moederschap niet aan mij gegeven was.

De weken verstreken, de maanden verstreken. De jongen die in mij groeide was groot en sterk en ik begon uit te zien naar zijn komst. Hoe zou hij eruit zien? Hoe zwaar zal hij zijn? Hoe zal de bevalling verlopen? Past het wel? Houd ik het wel vol? Allemaal vragen waarop niemand een antwoord zou kunnen geven. Ik heb het allemaal los moeten laten, want vanuit mijn verloskundige ervaring wist ik dat vasthouden aan je eigen verwachtingen vaak alleen maar teleurstelling brengt. De natuur gaat zijn gang en wij anticiperen daarop als verloskundigen. En nu moest ik het zelf ondergaan… Op zulk soort momenten, als angst de overhand dreigt te krijgen, als je alle controle dreigt te verliezen, omdat je je over moet geven aan de geboorteweeën en dat het enige is waar je je op kan focussen, dan moet je volledig kunnen vertrouwen op je verloskundige.

Mijn zwangerschap en bevalling gingen niet volgens ‘het boekje’: bekkenpijn, te groot kind, zwangerschapsjeuk, een niet vorderende indaling, niet vorderende uitdrijving door weeënzwakte, een keizersnede, ruim bloedverlies. En dan heb ik het nog niet eens over de vreselijke jeuk en galbulten waar ik nog 2 maanden na de bevalling last van heb gehad. Niets ging volgens mijn verwachting, maar Tineke, Rosanne en Lianne hebben me op elke stap van de weg begeleid. Ze hebben mijn angst en onzekerheden weggenomen. Op het moment dat de beslissing voor de keizersnede viel dacht ik dat ik het niet meer kon volhouden en toen zat Tineke ineens naast mijn bed. Ze was er en dat was genoeg voor mij om het laatste stukje vol te houden.

Alles wat ik altijd in een verloskundige zocht, dat heb ik in hen gevonden. Het was het allemaal waard. Al het bloed, het zweet, de pijn, de tranen en de jeuk. Ik zou het zo weer opnieuw doen, maar alleen met Tineke, Rosanne en Lianne aan mijn zijde!