Direct aanmelden!

Op de laatste dag van het jaar lijkt iedereen de behoefte te hebben om terug te blikken. Terug te blikken wat er in het afgelopen jaar is gebeurt, wat er is bereikt. Een gekke gewoonte misschien, morgen is er weer een nieuwe dag in een nieuw jaar en gaat alles door waar we mee bezig waren. Toch hebben wij ook die neiging, want als we terugblikken en vanaf een afstandje kijken wat er het afgelopen jaar is gebeurt dan vult ons hart zich met dankbaarheid en verwondering.

Begin 2020 waren we druk met de verbouwing en verhuizing van onze nieuwe praktijkruimte in Veenendaal. Elke dag genieten we nog van onze fijne werkplek met de ruime spreekkamers, de werkplek voor onze assistente Mieke en onze huiselijke ‘huiskamer’ waar we ons even kunnen terugtrekken tijdens pauzes en drukke diensten.

Kort daarna brak het corona virus uit en dat heeft onze zorgverlening volledig op z’n kop gezet. Onze spreekuurdagen waren grotendeels gevuld met telefonische consulten. Afstandelijk; ad hoc het oude en vertrouwde achter je laten en nieuwe maatregelingen treffen; de partners en kinderen niet bij de zwangerschap kunnen betrekken. Toch verwonderen we ons hoe flexibel en begripvol jullie waren, lieve cliënten! Ondanks de negatieve veranderingen die het coronavirus met zich meebracht, zagen we ook hele mooie dingen, met name in de kraamperiode. Er was meer ruimte voor het napraten over de bevalling of het nieuwe ouderschap, doordat wij vaak het enige kraambezoek waren. We zagen meer moeders zonder grote problemen borstvoeding geven, door de rust die ze ervaarden. Vrouwen die sneller op de been waren en met volle tevredenheid konden terugkijken op een bijzondere periode in hun leven.

In die periode hebben we opnieuw ervaren hoe hecht we als team zijn en hoe sterk we op elkaar ingespeeld zijn. Onze maandelijkse dinertjes met ellelange vergaderingen (ja ja, we beginnen normaal gesproken om 17:30 en om 23:00 zijn we nog niet uitgekletst door alle gezelligheid, bruisende ideeën en pittige discussies) werden vervangen door korte en soms wat zakelijke team-meetings. Toch wisten we elkaar steeds te vinden als het nodig was. In maart vertrok Rosanne en haar gezin naar Zuid-Afrika om hun dochter Hannah te verwelkomen in hun gezin, niet wetende dat ze daar 3 maanden heeft moeten blijven door de Corona lockdown. We misten Rosanne uiteraard en op afstand bleef zij zich gelukkig inzetten voor de praktijk, maar met elkaar waren de hiaten in het rooster ook zo weer opgelost. We rolden van het ene hoogtepunt in het andere. In april vierden we ons 1 jarig bestaan in Lunteren. Na de zomervakantie kon Tineke genieten van haar sabbatical en nam Janneke voor haar waar en we vroegen haar om tot haar zwangerschapsverlof bij ons te blijven werken. Want ook dat mooie nieuws vierden we dit jaar: Janneke en haar man verwachten hun eerste kindje.

2020 was soms hard werken voor ons. In ruim 450 gezinnen werd een baby’tje geboren. Bij de één verliep de transitie naar het ouderschap gemakkelijker dan bij de ander. Maar bij elke situatie weer een feestje om bij te zijn. We verwonderen ons telkens weer over het wonder van het nieuwe leven. Maar niet bij iedereen was er vreugde en blijdschap. In zeven gezinnen moest er afscheid genomen worden van een levenloos babytje; in sommige situaties waren er voorafgaand zorgen, bij anderen kwam het nieuws onverwachts. Er werden gezonde kindjes geboren, maar ook zieke. Er vonden zwangerschapsafbrekingen plaats. Er waren soms zorgen om de gezondheid van het kindje of van moeder. Er vonden miskramen plaats, vroege en late. Er werd gelachen, er werd gehuild. Er werd gerouwd en er werd getroost. Er werd gebeden en er werd gedankt.

We zijn benieuwd wat het nieuwe jaar ons staat te wachten; welke keuzes er gemaakt zullen worden; hoe we onze zorg nog beter kunnen afstemmen op de zwangeren. We zijn benieuwd hoeveel baby’tjes er geboren zullen worden en hoeveel gezinnen we mogen begeleiden, in alle omstandigheden. We zijn benieuwd en vol energie en passie voor ons mooie werk gaan we het nieuwe jaar tegemoet. Samen met jou! Samen, met elkaar. We weten niet wat de toekomst brengt. We weten ons afhankelijk van onze Schepper. Zo mogen we samen Creation zijn! We wensen jou het beste toe voor 2021.