Direct aanmelden!

 

Op donderdag 23 april begint de ramadan, die tot zaterdag 23 mei zal duren. Dikwijls krijgen wij de vraag of het verstandig is om als zwangere te vasten. Wij begrijpen dat het in deze periode het meest sociaal, gezellig en wenselijk is om met andere gezinsleden de vastenmaand mee te doen, maar het moet ook verantwoord zijn voor de gezondheid van jezelf en die van je baby. Die afweging maken vinden veel zwangeren dan ook lastig.

Er is onderzoek gedaan naar het effect van vasten tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen. Daaruit blijkt dat vasten in de eerste maanden van de zwangerschap gevolgen kan hebben op het ongeboren kind, bijvoorbeeld een lager geboortegewicht. Daarom raden wij vasten in de eerste 12 weken sowieso af. Wanneer je medicatie gebruikt in de zwangerschap, ondergewicht hebt, slecht slaapt of andere medische problemen ondervindt zoals een hoge bloeddruk, flauw voelen, matige groei van de baby, of wat voor zorgen dan ook, dan raden we ook af mee te vasten.

Al met al wijst de praktijk uit, dat het in een enkel geval goed voelt om te vasten in de zwangerschap. Meestal is er dan sprake van een zwangerschap tussen 14 en 30 weken, kun je overdag in ieder geval 2 uur rusten, kun je de avond en nacht gebruiken voor het verspreid eten en drinken, maar ook voor beweging en heb je geen lichamelijke klachten, of verdwijnen de lichamelijke klachten binnen 2 dagen na aanvang van de vasten periode. Wil je het gaan proberen? Maak dan na 2 dagen vasten de balans op en let dan vooral op eventuele maag/darm klachten, duizeligheidsklachten en je energie niveau. Als deze klachten je normale dagelijkse bezigheden belemmeren, dan is het beter niet te vasten.

En niet te vergeten, het is en blijft natuurlijk de hele zwangerschap belangrijk om de bewegingen van je baby in de gaten te houden. Wie weet ontdek je wel gezellige schopjes en juich bewegingen op het moment dat een dadel je placenta heeft bereikt 😉 Heel gezond, vol vezels en heerlijk zoet; die lekkernij kunnen we elke zwangere zeker aanraden!