Direct aanmelden!

Vanochtend was ik te gast. In het wijkcentrum Panorama, bij een groep Somalische vrouwen. Ze hadden naar een gastspreker gevraagd die hen wat meer kon vertellen over het Nederlandse verloskundige systeem en zo kwamen ze bij onze praktijk uit.

Wat een eer om met andere vrouwen uit andere culturen te praten over wat er normaal is aan bevallen, en wat niet. Hoe gewoontes ontstaan en hoe je daar vanuit een andere cultuur naar kijkt. Mooi was het om te delen wat ik jaren terug in Nigeria gedaan heb, maar ook hoe dat invloed heeft op mijn werk van vandaag. En wat was het ook bijzonder om met deze vrouwen (en oma’s!) te praten over kinderen krijgen in een andere cultuur dan de jouwe.

Ze vroegen zich van alles af: waarom er in Nederland zoveel controles zijn; of er weleens een baarkruk wordt gebruikt. Hoe het precies zit met thuis bevallen. En waarom verloskundigen geen dokters zijn 😊… Ik vroeg me ook van alles af: of ze al die informatie rondom zwanger zijn (foliumzuur, goede voeding, kraamzorg) wel op prijs stelden; of ze het systeem begrepen. En ja, ze vonden al die informatie juist heel nuttig en leerzaam. Ze hadden er goede voorbeelden van over hun eigen kinderen – een vroeg ontdekte slechthorendheid door de gehoorscreening op het bureau bijvoorbeeld. We praten ook over ingewikkelde onderwerpen zoals meisjesbesnijdenis. Een heel respectvolle groep waarin zelfs dit soort onderwerpen heel goed en mooi ter sprake kwamen.

We hebben ook gelachen – om hun logica van hulp bieden aan familie, buren en bekenden. En dat Nederlandse vrouwen hulp vragen en accepteren vaak zo moeilijk vinden… Ik vertelde hoe ik zelf hulp gevraagd had aan familie en vrienden toen wij onze kinderen kregen. Ze begonnen te lachen en in hun handen te klappen: goed geleerd in Afrika!

Voor herhaling vatbaar! En ja, er stond ook lekkers op tafel 😉

Ps: de foto is van het materiaal wat ik onder andere bij me had, tijdens de bijeenkomst zelf dacht ik niet aan foto’s…