Direct aanmelden!

Nee, niet het Engelse woord voor kus… dat zou in ons vak ook heel gepast zijn… Maar dit keer heb ik het over het KISS-syndroom.

Veel van onze zwangeren weten er iets van af. Omdat ze er -met hun baby- mee te maken kregen. En eerlijk is eerlijk, wij wisten er toch nog maar weinig van af. We verwijzen regelmatig naar een speciale therapeut, maar in de schoolboeken vind je weinig concrete informatie over KISS terug. En wel verwijzen maar er eigenlijk niet veel van af weten, dat past niet zo erg bij ons…
Vandaar dat we deze week tijdens ons vergadermoment de manueel therapeut Henk Mohr uit Ede uitnodigden om iets te vertellen over zijn werk. En wat hebben we veel geleerd! Zo inspirerend…, zo vol passie als deze man vertelt over zijn vak!

Wat we dan geleerd hebben? Hoe we KISS herkennen, de symptomen. Het overstrekken, de asymmetrische nekreflex, het spugen, de reflux, veel onrust en veel huilen. Al die dingen waar ouders radeloos van kunnen raken. Die veel oorzaken kunnen hebben, dat ook. Maar, als er sprake is van het KISS-syndroom: met 2-3 behandelingen is de oorzaak (het vastzittende nekje) vaak weer opgelost… We kregen veel foto’s van voor en na de behandeling te zien. En wat een resultaat!

We leerden ook dat ouders vaak tobben, omdat andere professionals het KISS-syndroom niet (h)erkennen. Zo zagen we foto’s van een jongetje waarvan door een huisarts en een neuroloog gezegd was, dat hij zijn hele leven gehandicapt zou blijven (dit jongetje lag helemaal overstrekt en kon zijn armen en nekje niet normaal gebruiken); na een paar behandelingen zagen we dit jongetje weer, nu relaxed knuffelend met zijn moeder. En slapen in een maxicosi, helemaal niet meer overstrekt…

En Henk Mohr? De therapeut uit Ede? Wat zijn we blij dat hij inmiddels zo’n 400 collega’s getraind heeft om deze kinderen te kunnen behandelen. Ook al behandelt hij zelf ook nog wekelijks kinderen, waaronder ook tientallen (!) Creationkinders. En dat ondanks zijn leeftijd…: hij is 81 jaar en hoopt nog in ieder geval 1,5 jaar door te gaan. Zolang loopt zijn registratie nog…

Komen we toch weer bij het Engelse woord KISS. Omdat het zo precies past: deze man met zijn passie voor zijn vak, waarmee hij KISS-kinderen behandelt en daarmee met liefde de ouders het geluk weer teruggeeft!