Direct aanmelden!

Geen daling aantal thuisbevallingen bij ons

Recent was het weer in het nieuws: de cijfers over 2015 laten zien dat landelijk nog maar zo’n 13% van de bevallingen thuis plaatsvindt. Reden om eens de cijfers van Creation er op na te slaan. En wat blijkt: in de periode 2010-2016 is het percentage thuisbevallingen nagenoeg gelijk gebleven.

Elk jaar worden in onze praktijk tussen de 43% en 49% kinderen thuis geboren. In die jaren is het percentage dames wat kiest voor een poliklinische bevalling, dus in het ziekenhuis onder onze leiding, gelijk gebleven. En het aantal verwijzingen naar de gynaecoloog dus ook ongeveer. En dat terwijl de praktijk is gegroeid en de landelijke trend dus anders is…

Waar ligt dat nu aan? ‘Dwingen’ wij onze zwangeren om thuis te bevallen? Zijn onze zwangeren veel stoerder dan elders in het land? Onthouden wij onze barende cliënten pijnstilling (de meest voorkomende redenen volgens het nieuwsbericht voor overdracht naar de gynaecoloog)? Of zijn er andere redenen?

Eigen keuze staat voorop

Laten we voorop stellen dat niemand van ons thuis ‘moet’ bevallen. Je kunt het beste bevallen waar je het meest op je gemak bent. En daar komen we gelijk bij de beste reden om thuis te bevallen. Een vrouwenlichaam is er voor gemaakt om te bevallen. En als je ongecompliceerd zwanger bent, je bent jong en gezond; dan mag je er vanuit gaan dat je het kunt. En waar kun je zoiets moois (oké, het is ook pittig…) het beste doen dan in je eigen omgeving?

Daarnaast is het fijn als je niet alleen vertrouwen hebt in jezelf, maar ook in de mensen om je heen. In ons dorp zijn we in de gunstige omstandigheid, dat vanaf vrijwel elk adres in een kwartier in het ziekenhuis zijn, mocht het nodig zijn. De meest voorkomende redenen voor overdracht zijn geen spoed, denk aan niet vorderen van de bevalling, behoefte aan pijnstilling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft. En voor de acuut optredende complicaties hebben we spullen bij ons om in ieder geval de eerste opvang te kunnen doen. Tot er een ambulance is, tot er meer hulp is.

Toename gebruik pijnstilling

Ook in onze regio blijkt er meer gebruik gemaakt te worden van pijnstilling dan pakweg 10 jaar geleden. Het is beter beschikbaar en daardoor ook meer ingeburgerd. Onderzoek onder onze cijfers laat echter zien dat vrouwen die om pijnstilling vragen vaak al een andere reden hebben voor verwijzing: bijvoorbeeld bij niet vorderen van de bevalling; dan verloopt de bevalling al in een bepaalde mate gecompliceerd en dan is het gebruik van pijnstilling natuurlijk ook nog logischer!

Hogere risico vacuümbevalling of keizersnede bij poliklinisch bevallen

Thuis bevallen levert minder kans op ingrepen, zoals een vacuümbevalling of een keizersnede. Een poliklinische bevalling heeft dat risico eerder, blijkt uit onderzoek. Er komt bij thuis bevallen niet meer babysterfte voor dan bij poliklinische bevallingen en ook de moeders zijn niet slechter af. Tel daarbij dat je bij een thuisbevalling niet met weeën in de auto hoeft (en ook niet meer met je baby in de maxicosi terug…!), en voila: veel goede redenen samen om thuis te willen bevallen…

Al met al zijn wij blij dat in onze regio nog veel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling: zo houden wij ervaring (en dat is goed voor de veiligheid!) en mogen we deel uitmaken van een bijzondere intieme gebeurtenis – wij zijn bij jullie te gast…

Kies je toch voor een poliklinische bevalling? Past dat beter bij jou? Prima! Zolang je maar op je gemak bent… En in je achterhoofd houd, dat je dat bij je eerste bevalling vaak pas weet als je bezig bent… Je zult de eerste niet zijn die tijdens de bevalling voor een andere locatie kiest dan dat je van tevoren dacht…

Thuis bevallen naar het museum? Iets van vroeger? Als het aan ons ligt, nog lang niet! Weet je meer en betere redenen om thuis te bevallen? Laat het ons weten…!