Direct aanmelden!
Borstvoedingsbank in Kortrijk - taboes rondom borstvoeding

Stel je voor: je zit op een terrasje wat te drinken en rechts van jou aan een tafeltje zit een moeder met een mopperende baby. Even later trekt ze haar blouse omhoog en opent haar borstvoedings-bh om haar kleine de borst te geven. Wat is je reactie? Schrik je even? Vind je het vreemd?

Borstvoeding is, net als borsten, omringd door taboes. Misschien komt dat doordat borsten in de westerse samenleving meestal in een seksuele context worden gezien, wat op zichzelf al staat voor een hele reeks taboes. Onder andere dat je het niet in het openbaar doet. Het voeden van een peuter of kleuter is ook zoiets: in veel landen is het heel normaal, maar hier in het westen maakt het zacht uitgedrukt geen deel uit van het straatbeeld. Vaak gebeurt het dus verstopt, verzinnen moeders codewoorden voor hun oudere kinderen of wordt het voeden beperkt tot de huiselijke kring.

In België stond vorige zomer een borstvoedingsbank. Een bank die bestemd is om er borstvoeding op te geven, met de bedoeling het taboe op het geven van borstvoeding en kolven in het openbaar te doorbreken. Deze eerste borstvoedingsbank ter wereld is uitgerust met een bijzondere armleuning, een gedeelte waarop de baby verschoond kan worden en een extra zitplaats voor een partner of een ander die de moeder bijstaat. In Nederland kennen we geen borstvoedingsbank maar wel het beeldmerk ‘voeden kan hier’. Hiermee geven bedrijven en openbare instellingen aan dat jij op hun locatie welkom bent om je kind de borst te geven.

Het normaliseren van iets begint bij het plaatje. Hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het wordt en hoe minder vreemd erop gereageerd wordt. Een kind voeden is heel normaal en heel natuurlijk. Geef je baby borstvoeding waar jij dat wilt. Op het terras of buiten op een bankje in het park. Niet alleen goed voor het normaliseren ervan maar ook voor je eigen schema. Continu thuis moeten zijn tijdens het voeden is niet altijd te doen. Voel je je toch nog niet overal op je gemak tijdens het voeden? Een handige doek die je over je schouder hangt tijdens het voeden zorgt dan alsnog voor de nodige privacy.

Taboes doorbreken kan ook door het geven van eerlijke objectieve informatie over wat als gezond of als normaal mag worden beschouwd. Bepaalde zaken, zoals de frequentie van het aantal voedingen, heeft de menselijke biologie nu eenmaal zo bepaald. En daarbij hoort ook informatie over borstvoeding als de biologische norm, wij volgen in Nederland daarbij  de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die als advies over de hele wereld geeft aan alle mama’s: de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding; na een half jaar bijvoeding introduceren; en tot het kind 2 jaar is borstvoeding geven in combinatie met bijvoeding. En daarnaast dat borstvoeding qua samenstelling, voedings- en gezondheidswaarde niet te vergelijken is met kunstmatige zuigelingenvoeding. Echter blijkt dit in de praktijk soms lastig. We horen regelmatig terug dat ouders zich schuldig voelen over een keuze of zeggen dat hen een schuldgevoel aangepraat wordt. Meestal gaat het dan over het niet geven van borstvoeding.

Je schuldig voelen komt vaak bij je verantwoordelijkheidsgevoel vandaan. Want er zijn nou eenmaal zoveel keuzes die je moet maken als jonge ouders. Of het nou gaat om voeding, opvoeden, slaapgewoontes, wel of niet vaccineren, op elk front kun je een veelvoud aan keuzes maken. En je wilt niets liever dan de juiste keuzes maken voor je kind! Echter heb je ook nooit helemaal in de hand hoe een keuze uitpakt. Bovendien, dat wat ‘juist’ is, kan voor iedereen weer iets anders betekenen. Maar als je vindt dat die optie op dat moment de beste was voor je kind, voor jou en voor je gezin, dan hoef je je niet schuldig te voelen of je zelf iets te verwijten!

En dus is er andersom ook sprake van taboes. In ‘borstvoedingsland’, om de groep mensen die borstvoeding een warm hart toedragen maar even zo te noemen, lijkt het soms not done om je negatief over borstvoeding uit te laten of de nadelen ervan te noemen.

En laten we eerlijk zijn: die nadelen zijn er ook. Soms is borstvoeding echt best een zware belasting. Dan baal je ervan dat je voortdurend klaar moet staan, dat die borsten maar door produceren ook als jij een dagje weg bent, dat je je onaantrekkelijk voelt in die voedingsbeha’s, dat je kind aan je andere tepel zit te trekken tijdens een voeding. Je hebt er genoeg van dat je niet zomaar alle medicijnen kan slikken, dat je geen nacht kunt doorslapen en dat de tandafdrukken na een voeding in je borsten staan. En bovendien is borstvoeding niet altijd een optie voor iedereen en in sommige gevallen kan het zelfs beter worden ontmoedigd. En of de borstklieren werken of niet heeft absoluut niets te maken met of iemand een liefhebbende, vriendelijke en betrokken moeder is.

De nadelen van borstvoeding verschillen per persoon, maar zijn daardoor niet minder reëel. Borstvoeding is niet alleen maar leuk. Het is belangrijk dat wij als professionals  benadrukken dat borstvoeding normaal is. Dat is biologisch zo bepaald en daar kan geen mens aan tornen. Maar zoals alle normale dingen in het leven heeft borstvoeding ook minder leuke kanten. En ook deze kanten willen wij openlijk met jullie bespreken, zodat je zoveel mogelijk een evenwichtig beeld krijgt van borstvoeding. Zo dat wij, samen met jullie, de allerkwetsbaarste groep die er is, de best mogelijke start geven!