Direct aanmelden!

Kraamzorg

Het is belangrijk om tijdig kraamzorg te regelen. Dit kun je het beste tussen de termijnecho en de 14e week van je zwangerschap regelen. Als je zelf hebt gekozen voor een bepaald kraamzorgbureau is het goed om dit te melden bij je zorgverzekeraar. Er zijn meerdere kraamzorgbureaus beschikbaar in de regio. De kraamcentra waar we veel mee samenwerken zijn RST, Betuwe & Gelderse Vallei,  Naviva, SHG en Curamaterna. Vrijwel alle verzekeringen vergoeden zorg van deze bureaus. Kijk tussen onze lijst met links voor andere kraamzorgbureaus.

Zwangerschapsverlof/ ouderschapsverlof 

Voor het aanvragen van een zwangerschapsverlof heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Bij de termijnecho krijg je van ons zo’n zwangerschapsverklaring mee. Alle informatie over je zwangerschapsverlof kan je vinden op onderstaande sites. Met name op de site van de Rijksoverheid kan je allerlei praktische tips vinden.

Sinds augustus 2022 hebben alle werknemers die vader of moeder worden recht op ouderschapsverlof, waarbij je tot 9 weken verlof kunt opnemen, tegenover 70% uitbetaald salaris, in het 1e levensjaar van je kindje.

Erkenning ongeboren kind

Als je niet getrouwd bent en je krijgt kinderen, zijn er twee mogelijkheden met betrekking tot de achternaam van het kind. Je kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je dat niet wilt, moet je voor de bevalling een Bewijs van erkenning regelen op het gemeentehuis. Dat moet je samen doen, neem je identiteitsbewijs mee.

Belangrijk: De keuze die je maakt bij je eerste kind, is beslissend en kan bij een volgend kind niet veranderd worden.

Tip: Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Nadenken over…

Als je zwanger bent, moet je over allerlei zaken nadenken. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de diverse onderwerpen.

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Waarschijnlijk ken je in je omgeving ook voorbeelden daarvan.

Moeders voor Moeders (MvM) helpt door urine in te zamelen van zwangere vrouwen. Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap maakt het lichaam van een zwangere vrouw in ruime mate het hormoon hCG aan. Uit urine kan het hCG-hormoon gewonnen worden. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Deze medicijnen, die het hCG-hormoon bevatten, spelen een rol bij het stimuleren van de eisprong (ovulatie). Om deze medicijnen te kunnen maken, is er veel urine nodig.

Hoe doe ik mee?

Aanmelden is mogelijk vanaf de dag dat de zwangerschap vaststaat. Als je je hebt aangemeld zal één van de informatrices van Moeders voor Moeders binnen enkele dagen contact met je opnemen om een afspraak in te plannen voor een telefonisch intakegesprek.

De informatrice voor deze regio is Margriet Reijne. ”Tijdens het intakegesprek leg ik uit hoe het allemaal werkt. Als je je aanmelding hebt geaccordeerd, ontvang je – meestal de eerstvolgende werkdag – een welkomstpakket met onder andere een fijne wikkeldeken. Wekelijks probeer je zoveel mogelijk urine op te vangen. MvM zorgt voor een handige opvangkan en een tweetal kratten met elk vier flessen. Iedere week haalt een chauffeur de flessen bij je op. Je hoeft hier zeker niet voor thuis te blijven.”

Hoe geef ik mij op?

Aanmelden kan tot en met de elfde week van de zwangerschap bij Margriet Reijne, telefoon 033-2864352 of 088-2780000. Aanmelden kan ook per e-mail. Oók als je werkt, is deelname geen probleem. Meedoen kan vanaf de zesde tot en met de zestiende week. Deelname wordt door MvM beloond met een attentie.

Kijk op www.moedersvoormoeders.nl voor meer informatie of bel met Margriet Reijne!

Uitlegvideo Moeders voor Moeders

De kosten van verloskundige en/of gynaecologisch zorg en de echo’s worden vergoed door je verzekeraar. Wij declareren de zorg nadat je bent bevallen en dat gaat niet van je eigen risico af. Voor een uitgebreid overzicht hiervan zie deze link:

Tijdens de zwangerschap is het goed om je voor te bereiden op de voeding die je gaat geven. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) bepleit het geven van borstvoeding, omdat dit de beste voeding voor je kindje is. Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. Het is een logisch vervolg op zwangerschap en geboorte. Er is lang gedacht dat het niet uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht. Dankzij uitgebreid onderzoek weten we nu dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding.

Meer info

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen. Bij deze cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent, of papa of mama bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus. Wacht dus niet langer en start nu met de cursus.

EHBO bij Kinderen

  • Vergoed door je verzekeraar
  • Gecertificeerd door het Nederlandse Rode Kruis
  • Leer de theorie online, in je eigen tempo
  • De cursus is voor (aanstaande) ouders
  • Inclusief de Nationale EHBO Pas

 

Je volgt de cursus in je eigen tempo. Het bestaat uit een theorie en een praktijkgedeelte.
Theorie: Je leert de theorie online door het bekijken van foto’s, filmpjes en luisteren naar instructies. De theoriecursus wordt afgesloten met een eindtoets.
Praktijk: Nadat de theorie is behaald volgt een praktijkbijeenkomst. Hierbij oefen je, onder begeleiding van een erkende EHBO-instructeur de belangrijkste EHBO-handelingen. Deze praktijkles duurt vier uur. Er is ruimte voor maximaal 14 personen per cursusdatum.

Wanneer

Via deze link kun je je inschrijven. Na inschrijving krijg je toegang tot je eigen leeromgeving, de campus. Hier staat de theorie voor je klaar en kun je een praktijkbijeenkomst inplannen.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte.

Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Tip 1: Voor meer informatie, zie onze folder in de bibliotheek.

Tip 2: Kijk op de website van het rijksvaccinatieprogramma. Hier kun je een afspraak maken voor voorlichting en/of het krijgen van de vaccinatie.

Tip 3: Wij beschouwen de informatie van het RIVM als betrouwbaar. Op hun website vind je algemene informatie van het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM.