Direct aanmelden!

Als er in de zwangerschap geen medische indicatie ontstaat zijn er twee mogelijkheden: je kunt thuis bevallen of poliklinisch. Als er geen medische reden voor een ziekenhuisbevalling bestaat, kun je zelf aangeven wat je voorkeur heeft.

Thuis bevallen

Thuis bevallen is veilig omdat bevallen een natuurlijk en gezond proces is. Wij zijn er voor opgeleid om jou en je kindje in de gaten te houden en eventuele problemen tijdig op te sporen. Daarnaast woont iedereen in onze regio op zo’n korte afstand van het ziekenhuis (Gelderse Vallei te Ede) dat de reistijd ook nooit een probleem is. Als je kiest voor de thuisbevalling, is het wel verstandig om in elk geval een tas met inhoud (zie onder voorbereidingen) klaar te zetten voor het ziekenhuis. De kans bestaat dat je alsnog naar het ziekenhuis moet gaan.

Wanneer je thuis wilt bevallen, is het belangrijk dat je de hiervoor benodigde spullen in huis hebt. Het lijstje onder voorbereidingen bespreekt de kraamzorg met je, die tijdens de zwangerschap voor een intakegesprek bij je thuis komt. Bij een thuisbevalling is naast de verloskundige een kraamverzorgster aanwezig, die assisteert tijdens de bevalling. Zij blijft tot een paar uur na de bevalling.

Poliklinisch bevallen

Poliklinisch bevallen betekent dat wij net als thuis de bevalling begeleiden maar dan in een ruimte van het ziekenhuis.  Als je poliklinisch wilt gaan bevallen, ga je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Wij komen eerst bij je thuis langs en spreken met je af wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Meestal heb je dan al wat weeën achter de rug, en is het duidelijk dat je binnen niet al te lange tijd gaat bevallen. Als alles goed gaat, mag je na de bevalling na ongeveer 3 uur weer naar huis. Bij een poliklinische bevalling betaal je meestal een eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van je ziektekostenverzekering. Wanneer je tijdens de bevalling overgedragen wordt aan de gynaecoloog, dan vervalt deze bijdrage.

De plaats waar jij gaat bevallen, is de plaats waar je je het meest veilig voelt. Tijdens de zwangerschap zullen we met jullie bespreken waar je wilt gaan bevallen en de plannen zullen ook genoteerd worden in je dossier.

Tip: lees dit artikel: één op de zes vrouwen ongelukkig met bevalling

Badbevalling

Sinds 2015 bestaat er de mogelijkheid om in het ziekenhuis in Ede gebruik te maken van een officieel bevalbad. Je koopt ter plekke via een eenmalige incasso (90,-) een pakket waarmee het bevalbad opgezet kan worden voor eigen gebruik. Ook thuis kun je een gehuurd of gekocht bevalbad opzetten.

We staan er 100% achter als je tijdens je ontsluitingsfase in bad de weeën wil opvangen. Onze ervaring is dat het zeer ontspannend werkt en vrouwen minder pijn ervaren wanneer ze in bad gaan. Voor het opvangen van je weeën is het organiseren van een bevalbad dus zeker van meerwaarde. Wij zien zelf ook een aantal nadelen, wanneer je er ook in bevalt. Het is soms echt niet mogelijk om het bloedverlies objectief te beoordelen en vervolgens beleid te maken. Ook in geval van een complicatie is het lastiger om je snel goed te helpen en om je allereerst uit het bad te krijgen. Het heeft dus met name wat praktische bezwaren. Kortom; Wij juichen het toe als je in de ontsluitingsfase, tot aan het krijgen van persdrang, in een bevalbad doorbrengt, maar voor het daadwerkelijke persen en de geboorte van de baby vragen we je soms het bad uit te komen. Dan is een hele makkelijke optie plaatsnemen op een baarkruk, die we naast het bad kunnen neerzetten.

Tip: Zie de website Bevallingsbaden.nl.

Tip: Zie de website Oerbron.nl

Tip: Zie het filmpje over het opzetten van een bevalbad